Neděle, 4 června, 2023
novinky
Domů Rady a Návody Vydejte se po stopách kvalitní kávy

Vydejte se po stopách kvalitní kávy

-


Nabídka kaváren je v současnosti plná rozmanitých káv z celého světa. Jak však zjistit, že ve své šálku najdete opravdu dobře připravený nápoj z kvalitních kávových zrn?

V okamžiku, kdy vstupujete do kavárny, získáváte první dojem. Je to designem interiéru, dobře oblečeným a usměvavý personálem nebo vůní, která se rozléhá prostorem? Všechny tyto věci určitě rozhodují o tom, zda se na místě budete cítit příjemně. Jak však odhalíte esenci pravé kvality ve své šálku? Káva a její objevování může být zážitek.

Použití pákového kávovaru si žádá zručnost a preciznost, protože před přípravou kávy je třeba nastavit si nebo zkontrolovat množství faktorů, jako jsou objem vody, množství kávy, teplota, čas a tlak, při kterých proběhne extrakce. Zároveň je třeba věnovat pozornost mletí kávy.

Kvalita na pohled
Nejprve si všimněte vzhled kávy. Jaká je pěna, tzv. crema na povrchu? Je hrubá, hustá a souvislá nebo rychle zmizí? Arabica má tenčí, ale pružnější cremu, která se po odpití znovu uzavře na hladině, dokud pěna robusty je obecně řidší, ale vyšší a méně odolná.

Nyní následuje ten nejdůležitější a nejvíc vzrušující okamžik – naplno se ponořte do aroma a samotné chuti kávy. Sledujte jednotlivé odstíny vůně a celou paletu chutí. Nacházíte nakyslé, nahořklé nebo spíše sladké tóny? Je chuť jemná nebo intenzivní? Pokud jste si objednali cappuccino nebo jiný druh mléčné kávy, můžete posoudit mléčnou pěnu. Měla by být krémová, kompaktní, bez viditelných bublinek a opravdu trvanlivá. Taková, že vám z ní doslova zůstanou mléčné vousy.


Takovou příležitost k degustaci vám nabízejí nové kavárny Shell Café, které najdete na svých cestách po Slovensku. Na vybraných stanicích Shell vám připraví kávu na pákových strojích. Ty využívá vyškolený personál, aby se dosáhlo výjimečná chuť čerstvě namleté ​​kávy. Všechny kávovary jsou důkladně čištěny, protože nečistota stroje se okamžitě projeví na chuti a kvalitě kávy. Novou kávu Shell Café s širokou nabídkou různých typů kávy od klasického espressa po ochucené latté však najdete na každé čerpací stanici Shell na Slovensku. Naučte se s námi rozeznávat kvalitní kávu nejen podle chuti.

Kroky k dokonalé chuti
Každá ze dvou speciálně namíchaných káv Shell Café nabízí jiný zážitek. 100% Arabica dosahuje intenzivní karamelovou chuť díky tmavému pražení a Espresso směs s čokoládovou chutí se zase rodí prostřednictvím středního pražení. Stupeň pražení ovlivňuje nejen specifičnost chutí, ale i obsah kofeinu v šálku – čím déle se káva praží, tím méně ho obsahuje. Takže středně pražené Espresso s obsahem robusty se hodí spíše jako dopolední povzbuzení a intenzivně pražená 100% Arabica vás zase vyladí do odpolední pohody a přiměřené aktivity. Oba druhy kávy Shell Café jsou pražené ve špičkové holandské pražírně Pelican Rouge.

poctivý původ
Kávy Shell Café mají navíc certifikát Rainforest Alliance, protože na výslednou chuť kávy mají kromě pražení vliv výběr a mletí zrn. Označení znamená, že káva Shell vznikla způsobem šetrným k životnímu prostředí a lidem, kteří v něm žijí a pracují. To vylučuje neetické postupy při pěstování a zpracovávání kávy včetně použití chemikálií.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek