Čtvrtek, 6 října, 2022
novinky
Domů Zdraví Vitamin K2 pro správné využití vápníku

Vitamin K2 pro správné využití vápníku

-

Vitamin K je ve farmacii často diskutovaný, není ale dlouho tomu, co se zjistilo, že neexistuje pouze vitamin K1, ale také vitamin K2, a právě na ten se dnes zaměříme. Vitamin K2 (stejně jako K1) je rozpustný v tucích a má v organizmu naprosto odlišné přínosy.

Je důležitý pro udržení zdravého stavu kostí, cév a srdce. Dále je prospěšný pro zajištění pohybu vápníku v organismu. To je důležité proto, aby byla zajištěna dostatečná mineralizace kostí. Se správným vedením vápníku v organismu dále předcházíme kalcifikaci, což je usazování vápníku v cévách.

K čemu přispívá vitamin K2

Při užívání vitaminu K2 dochází k aktivaci bílkovin, které se podílí na ukládání vápníku tam, kde je ho potřeba. To znamená především v kostech a zubech.

Pokud máme vitaminu K2 nedostatek, k aktivaci bílkovin logicky nedochází a my se můžeme začít potýkat s tzv. kalcifikací, což je ukládání vápníku v cévách a měkkých tkáních, kde rozhodně není potřeba a tělu škodí. Kvůli kalcifikaci pak dochází ke špatnému vedení krve v těle, hrozí riziko vzniku srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice. Dále dochází k demineralizaci kostí a zubů, protože se jim vápník nedostává.

Dostatečný příjem vitaminu K2 tak předchází vzniku osteoporózy.

Dalšími přínosy spojenými s užíváním vitaminu K2 jsou podpora normální srážlivosti krve a podpora účinnosti vitaminu D3 v těle.

Odkud získávat vitamin K2

Potraviny bohaté na K2 jsou často ty, které jsou fermentované –kysané zelí, sójový sýr natto, ale také další druhy sýrů, například gouda nebo brie. Dál pak zakysané mléčné výrobky. Z živočišných potravin jsou to vajíčka, máslo nebo játra, ideálně však od zvířat, která jsou krmena převážně trávou. Na vitamin K2 jsou bohaté brambory, rajčata, mrkev nebo různé druh luštěnin.

Kvalitním zdrojem vitaminu K jsou také doplňky stravy. Vzhledem k tomu, že vitamin K2 je rozpustný v tucích, doporučujeme olejový doplněk stravy Vitamin K2 MK-7, což je nejlépe využitelná forma vitaminu K2. Je vysoce biologicky dostupná a má dlouhý poločas rozpadu, v těle se proto uvolňuje déle, a to zajišťuje její větší využitelnost.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek