Čtvrtek, 27 ledna, 2022
novinky
Domů Blog

Získat zaměstnání vám pomůže správně napsaný životopis říká Personalistka.cz

0

Curriculum vitae neboli životopis je vaší první vizitkou, kterou budoucí možný zaměstnavatel, respektive personální oddělení uvidí. Proto by měl být naprosto dokonale napsaný, a to jak po straně stylistické, tak co se týče pravopisu. Samozřejmě, někdy obcházíme společnosti osobně a životopis předáváme přímo my, většinou je ale posíláme e-mailem nebo vkládáme jako přílohu do odpovědi k inzerátu práce.

Jak napsat životopis

Aby vám životopis posloužil k užitku a byl vaším pozitivním předvojem, než dorazíte osobně, můžete jej napsat sami dle svého úsudku, ale mnohem lepší je použít vzor životopisu. I to, jak má správné CV vypadat totiž prochází vývojem, a tak se vám nestane, že jej napíšete stejně, jako před dvaceti lety, kdy jste práci hledali poprvé, ale teď už takový životopis není trendy.

V každém případě byste měli dodržet jednoduchou osnovu, aby mělo CV ten správný spád. Jako první uveďte své osobní údaje, ale neuvádějte nic, co nemá zaměstnavatel právo vědět, jako např. o vašem vyznání, politických názorech, rodinném stavu, počtu dětí a podobně.

Poté uveďte vaše nejvyšší dosažené vzdělání. Pokud vám pomůže k žádané práci i téma závěrečné práce, nebo třeba praxe v konkrétní společnosti, uveďte je.

Nezapomeňte ani na různé kurzy, stáže, certifikáty firem. Přehled znalostí a dovedností by měl zahrnovat jazyky, znalost počítačových programů, další zajímavosti, jako třeba psaní všemi deseti, řidičský průkaz a jeho skupiny…

Následně uveďte vaši pracovní historii. Nemusíte uvádět krátkodobé funkce, které trvaly např. 2 měsíce, ani důvody, proč jste které zaměstnání opustili. Hlavně uveďte ta zaměstnání, která by vás posunula k místu, které teď chcete získat.

Nebojte se pochválit

V životopise uveďte i své přednosti, jako časovou flexibilitu, trpělivost, ochota práce v týmu, nebo naopak obliba v samostatné práci, snaha a ochota vzdělávat se…

Pokud je vaše pracovní kariéra dlouhá, volte heslovité popisování zaměstnání. Těm, kdo si váš životopis budou číst, značně usnadníte práci a CV si přečtou celé, dodává slečna Pavlína z job portálu Personalistka.cz.

Maso nebo třešně aneb odkud získal karneol svůj název?

0

Karneol je specificky zbarvenou odrůdou chalcedonu. Typický je pro něj teplý oranžovočervený odstín, který se však může u jednotlivých kamenů i lišit podle toho, jaké konkrétní chemické složení vykazují.

Zodpovědný je za toto zbarvení obsah krevelu. Což je odrůda železité rudy. S barvou souvisí také název kamene. Pochází z latinského označení „carneus“ neboli „masový“. Někdy se též jako výchozí uvádí výraz „carne“, který přímo znamená „maso“.

Jiné výklady však připouštějí i odvození od latinského výrazu „corneolus“, které je samo o sobě odvozeno od latinského slova „cornum“ neboli třešeň. A to prý proto, že kámen právě tyto sladké červené plody připomíná.

Etymologických výkladů hledajících vysvětlení původu názvu tohoto minerálu existuje nicméně vícero. Ať již platí kterýkoli z nich, karneolu to na zajímavosti neubírá. Jedinečný kámen nepřestává přitahovat pozornost. Přejete si i vy mít ve své sbírce některý ze šperků právě s karneolem?

Rubin je vínem, které osloví každého milovníka kvalitního vína

0

Rubin je odrůda vína, které vzniklo velmi úspěšným zkřížením Syrahu a Nebbiola a to v polovině minulého století. Díky tomuto zkřížení jsou bobule tohoto vína o poznání menší a mají také tmavě modrou barvu a velmi intenzivní aroma. Aroma těchto vín je navíc naprosto nezaměnitelné a také neodolatelné. Dříve jsem pila spíše bílá vína a o těch červených až zase tak moce nepřemýšlela. To se ovšem změnilo ve chvíli, kdy jsem objevila červené víno, které mi opravdu zachutnalo a tím vínem byl právě Rubin a to přesně Rubin Rossidi. 

Rubin v růžovém hávu

Rubinsi můžete vychutnat také v podobě růžového vína. Jedná se o takový malý kompromis pro všechny, kteří milují bílé víno, avšak by si občas rádi dali také to červené či naopak. Přesně takovéto dilema měla má maminka, která se dlouhou dobu nemohla rozhodnout, zda dát po letech odmítání šanci červenému vínu či raději zůstat při zemi a spokojit se k kvalitním bílým vínem. Růžové víno tak naprosto ocenila. Když toto elegantní světle růžové víno poprvé ochutnala, svěřila se mi, že lepší růžové víno snad ještě nikdy předtím nepila. Růžová barva hází do značné míry neonové barvy, má silně ovocně sladký nos a naprosto dokonale bohatou chuť. Kromě toho je neodolatelně svěží. Jediné, co maminku mrzelo bylo, že si těchto růžových vín, po kterých se jen zaprášilo, neobjednala více. 

Manžela dostal ReDark

Rubin ReDark je vínem pro správné muže. Víno pochází z Trháckých nížin v Bulharsku, a to přesně od údolí řeky Strumy. Sympatické na něm rovněž je, že ho lze archivovat až neuvěřitelných sedm let. Manžela na tomto víně oslovila zejména jeho nádherná granátová barva a elegantní struktura. Víno navíc velmi lahodilo jeho nosu. Voní po ořeších, kávě a tmavé čokoládě. Cítit je z něj především ovocná chuť zralých třešní, kakaa, borůvek a lehkého tabáku. Jedná se o skutečný požitkářský kousek, který rozhodně zaujme nejednoho milovníka dobrého vína.

Restaurace Benecko: Okuste lahodná jídla v příjemném prostředí

0

Restaurace TOP Benecko nabízí jedinečnou atmosféru. Nachází se totiž v blízkosti přírody Krkonoš. Vyrazit tak můžete na výlet a spojit ho se skvělým gurmánským zážitkem. Toto místo si zamilujete, zejména díky skvělému jídlu a zkušeným číšníkům.

Benecko restaurace

Benecko restaurace je spojena s hotelem, váš zážitek tak může být kompletní. V nabídce najdete různá jídla od snídání, obědů až po večeře. Na své dovolené tak můžete ochutnat různá jídla připravovaná převážně z lokálních surovin od blízkých farmářů. Je tak zajištěna vysoká kvalita pokrmů. O jejich luxusní zpracování se starají zkušení kuchaři, jejichž práci můžete díky otevřené kuchyni přímo sledovat. Jestliže tedy hledáte odpověď na otázku, kam do restaurace na Benecku, tento podnik je nejlepší volbou.

Luxusní nabídka restaurace Benecko

V menu top restaurace Benecko, najdete pouze ta nejlepší jídla. Ať už se rozhodnete pro snídani, či kompletní obědové menu. Tato moderní horská restaurace využívá hlavně místních surovin – pstruhy získávají z místních sádek, hovězí maso z nedalekých farem a mnoho dalšího. Všechny suroviny jsou tak čerstvé a vysoké kvality. Na závěr můžete ochutnat také domácí zmrzlinu, která vás okouzlí. Restaurace Benecko nabízí mnoho možností, přičemž žádná z nich vás rozhodně nezklame.

Pro různé příležitosti

Do této restaurace můžete vyrazit na příjemný nedělní oběd, jen tak pro radost, či třeba tento zážitek spojit rovnou s pobytem. Kromě toho se však skvěle hodí restaurace na svatební hostinu Benecko. Dostupný je uzavřený salonek pro 40 osob a vnitřní prostor restaurace s tabulí až pro 80 osob. Kapacitu lze navýšit také díky venkovní terase pro 120 osob. Jestliže máte v plánu větší akci, rezervace restaurace Benecko vám zajistí, že pro vás vše bude připraveno.

Menu restaurace TOP Benecko je rozmanité, na chuť si zde tak přijde každý. Ať už toužíte po české klasice, pokrmům mezinárodní kuchyně, či hledáte jídla, která si zamilují děti.

Máslo, ghee či rostlinná pomazánka? Které z toho je nejkaloričtější? Co si dopřát a jak hubnout bez vyloučení pečiva

0

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik kalorií mají pomazánky a pomazánky, které si dáváte na pečivo? Z jejich hodnot se vám zatočí hlava.

I vy milujete vůni čerstvého chleba? Určitě se vám sbíhají sliny už jen při pomyšlení na něj. Mnohé ženy při shazování kil navíc automaticky z jídelníčku vyloučí pečivo v domnění, že z chleba se nejvíce tloustne.

Pravda je však taková, že problém vzniká právě tím, co si na chléb natřete. A samozřejmě tím, kolik toho chleba s pomazánkou sníte. Nemějte ale hlavu v smutku, pokud víte jak na to, tukové polštářky vám na těle nepřibudou.

Chléb vyloučit nemusíte
Určitě nemusíte mít stres z toho, pokud si pečivo při dietě dopřejete. Odborníci na zdravé hubnutí nedoporučují chléb při hubnutí ze stravy vyloučit. Je totiž zdrojem polysacharidů a díky jeho pravidelnému zařazení do jídelníčku, je hubnutí udržitelné a syté.


Přemýšlejte už v obchodě
V první řadě se zamyslete nad tím, co si na pečivo natíráte a v jakém množství. Právě různé pomazánky mohou být skutečně kalorické. Ať si už do košíku v potravinách automaticky dáváte máslo, ghee, rostlinné másla, tvarohové pomazánky nebo humus, je na čase přečíst si etikety. Jejich složení vás může překvapit.

„Všímejte si zejména obsah kalorií, obsah tuků, obsah nasycených tuků, ty je vhodné jíst s mírou. U pomazánek se podívejte i obsah soli, „řekla ředitelka Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment ® PharmDr. Katarína Skybová.

Největší kalorické bomby
Mezi nejkaloričtější pomazánky bez pochyb patří ghee máslo (3700 kJ / 100g), běžné máslo (3000 kJ / 100g) a samozřejmě olej (3400 kJ / 100g), do kterého se zvykne chléb namáčet či smažit. Tyto dobroty umí s váhou pěkně zamávat, proto je konzumujte střídmější nebo nahraďte méně kalorickými.

ghee máslo
Ghee nebo tedy propuštěny máslo je bezvodý tuk získaný z másla. Dnes je velmi oblíbené a propagované jako zdravé, protože má nízký obsah laktózy a kaseinu. Když se ale podíváte na jeho kalorickou hodnotu, zůstanete překvapeni.

„Pravdou je, že má o 20% kalorií více než běžné máslo a o 20g / 100g nasycených mastných kyselin, které nepříznivě působí na kardiovaskulární systém. Během výroby ghee másla může také přicházet k oxidaci cholesterolu. Ten je spojován se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Oxidovaný cholesterol se například v běžném másle nevyskytuje, „řekla odbornice na fit linii.

rostlinné másla
Alternativou k běžnému máslu jsou rostlinné másla, které jsou vytvořeny ztužením olejů. Mají špatnou reputaci, protože v 90. letech se vyráběly technologií, kde během výroby vnikaly i nezdravé trans tuky. Dnes je to ale už jinak a tyto pomazánky jsou bezpečné a často jsou do nich přidávány i zdravé omega 3 mastné kyseliny a vitaminy rozpustné v tucích.

„Obsah nasycených mastných kyselin je pouze do 10% (10g / 100g), což je mnohem méně než má běžné máslo (47%) či ghee (67%). Nemluvě o cholesterolu, který se v rostlinných pomazánkách nevyskytuje vůbec. Jsou proto vhodné i pro lidi s kardiovaskulárními chorobami, „vysvětlila Skybová.

Co když stále nehubnete? Příčiny a příznaky zadržované vody v organismu

0


Pokud sledujete svoji hmotnost, určitě jste si všimli, že se každý den pohybujete mezi určitými čísly, bez ohledu na to, jaké jsou vaše osobní návyky. Je to zcela normální, tyto běžné změny má na svědomí nejčastěji hmotnost vody ve vašem těle. Kolik jí máte v těle, kdy a proč kolísá?

Dehydratace způsobí zadržování většího množství vody
Ženské tělo má v průměru 50 až 65 procent vody, což je dost velký rozsah, navíc kolísá každý den – dokonce i v průběhu dne. Voda a hydratace jsou naprosto nezbytné pro život, proto vynechávání vody není dobrou cestou, jak zhubnout. Naopak, voda v těle nás chrání před dehydratací, protože naše tělo dokáže bez vody přežít pouze pár dní. Stručně řečeno, zadržování vody v těle je taktika přežití – potřebujete ji, abyste zůstali naživu.

Teď, když víme, že voda v těle a její hmotnost je celkově dobrá věc, rozeberme si tento fakt podrobněji. V rámci menstruačního cyklu jsou období, kdy tělo zadržuje více vody než jindy – je to před menstruací, kdy se cítíme nafouknuté, či oteklé. Také je třeba si uvědomit, že čím více budete dehydratovaná, tím více se bude vaše tělo snažit ušetřit vodu. Chce totiž přirozeně udržovat rovnováhu vody, sodíku a elektrolytů.


Jak funguje mechanismus zadržování vody v těle
Když pocítíte první náznaky žízně, je to proto, že hypothalamus vám naznačil, abyste do těla přidali více vody. Hypofýza zároveň uvolní antidiuretický hormon, který tělu řekne, aby si z moči vzalo co nejvíce vody (tehdy si všimnete tmavší moč). Tuto vodu pak tělo využije a uloží ji do tkání a kloubů, čímž zajistí rovnováhu, kterou potřebuje k přežití. Toto zadržování vody a recyklace vody z moči může navenek způsobit otok a nadýmání.

Jaké návyky způsobují zadržování vody?
Dehydratace – většina dospělé populace je chronicky dehydratovaná, aniž bychom si to uvědomovali. Postarejte se o tom, abyste tělu dodali zhruba 8 sklenic vody denně, nebude mít potřebu ji zadržovat.

Strava s vysokým obsahem sodíku – li ve vaší stravě obzvlášť hodně sodíku, tedy jíte slaná jídla, vaše tělo bude zadržovat více vody, aby vyrovnalo příjem soli. Mnohé zpracované jídla obsahují množství soli, o kterém ani netušíte, pokud si nepřečtete etiketu.

Menstruace – pár dní až týden před menstruací ženské tělo zadržuje vodu kvůli kolísajícím hormonem. Vrchol dosáhne kolem prvního dne menstruace a dále už klesá.

Jak zjistíte, že přírůstek hmotnosti je z vody?
Většina žen hmotností kolísá během dne i o 2 až 2,7 kilogramu. V závislosti na tom, kolik vody tělo zadržuje. Při skutečném hubnutí takto rychle hmotnost nekolísá, ale ztráta hmotnosti je pomalejší a trvalejší.

Kdy je zadržování vody problémem?
Běžné zadržování vody je normální fyziologický proces a není nebezpečné ani nezdravé. Avšak někdy tělo zadržuje vodu chorobně. Například, když si všimnete otoky na některých místech mohou signalizovat problém – například otoky kotníků mohou souviset s onemocněním ledvin.


Pokud si tedy všimnete, že zadržování vody na místě, kde se běžně neděje – kotníky, kolena, lokty, vyhledejte lékaře. Zejména, pokud máte v rodinné anamnéze problémy se štítnou žlázou, ledvinami nebo srdcem.

Jak snížit množství vody, které tělo zadržuje?
Nikdy skutečně neztratíte hmotnost vody, protože je nezbytná pro život a fungování těla. Existuje však několik způsobů, jak snížit množství vody, které tělo zadržuje. Prioritou je zůstat hydratovaná po celý den. Je to nejlepší způsob, jak udržet hladinu vody pod kontrolou, protože vaše tělo nebude nuceno vytvářet fyziologickou reakci na dehydrataci. Vyzkoušejte pít tekutiny, které mají mírně močopudné účinky, jako například brusinková šťáva nebo čaj.

Omezte zpracované potraviny a solte méně. Pravidelný pohyb také pomáhá proti nadměrnému zadržování vody. Nadbytečné sacharidy povzbuzují tělo k přeměně těchto sacharidů na glykogen, a ten se ve svalech ukládá s vodou. Na každý gram glykogenu, který uložíme, tělo uloží tři až čtyři gramy vody. Takže méně sacharidů a kvalitnějších je další cestou ke snížení zadržování vody.

Neřešte složité a přísné diety: Pokud chcete zhubnout, stačí i těchto 5 malých změn

0


I vás diety frustrují a výsledek žádný? Stačí udělat pět jednoduchých kroků, abyste se zbavili nezdravého stravování a konečně dosáhli trvalé, realistické změny. Jaké?

Jak zhubnout?
Diety mnohokrát vyvolají jo-jo efekt a nejen ten. Působí frustrující. Pokud si něco musíte zakazovat, vaši psychiku to rozhodně nepotěší. Dobrou zprávou je, že ke zlepšení celkového zdraví – včetně vzhledu – nemusíte držet žádnou dietu. Už i malé změny v jídelníčku a pohybu mohou být velkým přínosem.

5 jednoduchých kroků, které vedou k zdravému stravování a trvalým změnám …

1) Do každého jídla přidejte zeleninu nebo ovoce
Zelenina a ovoce mají vysoký objem vody, vlákniny a nízký obsah kalorií. Jsou také nabité vitaminy, minerály a antioxidanty, které podporují zdraví a energii. Vláknina vás zasytí, podporuje snížení hladiny cholesterolu a vyrovnání krevního cukru. Tím pádem snižuje riziko srdečních chorob, cukrovky a dalších zdravotních problémů.

FOTOGALERIE
Jak připravit zdravý salát?
Zdroj: iStockphoto
2) Nepleťte si žízeň hladem
Mnoho lidí nevědomky zahání žízeň jídlem. Proto je důležité vždy v první řadě pít – i když pociťujete hlad. Pokud vážíte 60 kilogramů, snažte se denně vypít 1,5 až 2 litry vody. Udrží vaše tělo i pokožku hydratovanou, pomáhá při trávení a metabolismu. Čistou vodu si můžete dochutit citronovou šťávou.

3) Jezte během 12 hodin a 12 hodin nechte žaludek odpočívat
Pokud snídáte o 8.00 h, poslední jídlo dne byste měli mít nejpozději o 20. h. Toto je flexibilnější verze známého přerušovaného půstu, který se ukázal jako účinný způsob při omezování celkového množství stravy, kterou za den sníte. Je to zdravý způsob, jak shodit nadbytečná kila.


4) Na čase záleží
Pokud pracujete z domu, můžete vás kuchyň a chladnička lákat podstatně více, než když jste v kanceláři, kde není přístup k jídlu. Zkuste oddělit práci a stravování tak, že si naplánujete čas jídla a zároveň z něj vytvoříte zónu bez elektroniky. To znamená, že nebudete jíst u počítače a odložíte i telefon – budete se věnovat jen a jen jídlu.

Díky pravidelnému rytmu stravování a odstranění rušivých prvků dokážete lépe vnímat signály těla o hladu a nasycení, čímž zabráníte přejídání. Když jíte před obrazovkou, nejednou sníte mnohem více, protože se nezaměřuje na pocit sytosti.

5) Dekódujte signály těla
Především ty, které považujete za hlad. Je to opravdu hlad nebo je to jen něco jiného? Pokud jste stále doma, bez jasné rutiny a méně často se hýbete, můžete mít nutkání jíst po celý den. Proto je důležité položit si otázku: Jsem skutečně hladový, nebo jen hledám něco pod zub, protože se nudím / jsem nervózní / nespokojený?


+1 náš tip: Včas se stopněte!
Tyto kroky můžeme celkově zahrnout do pojmu: intuitivní stravování. A přidáváme ještě jeden fungující tip. Když vás příště váš autopilot přivede ke lednici nebo do spíže, stopněte se a zhodnoťte úroveň svého hladu.

Ohodnoťte svůj reálný hlad na škále 1 – 5 (1 = výrazný hlad, pocit slabosti a podrážděnosti, 5 = nepříjemně plný). Cílem je, abyste nikdy nebyli dlouho bez jídla – tehdy roste předpoklad přejídání, ale také, abyste nebyli tak sytí že vám to bude nepříjemné a zatíží to váš organismus.

Číslo 2 znamená hladový a připravený k jídlu, číslo 3 – spokojen, ani hladový, ani sytý, číslo 4 – příjemně plný.

Kdy jíst a kdy ne?
Pokud se váš hlad pohybuje mezi 1 a 2, určitě je čas jíst. Pokud se cítíte někde mezi 2 a 3, hydratujte se a jděte na procházku. Pokud i poté cítíte hlad, dejte si občerstvení.

Pokud jste právě jedli a nevíte, zda si dát ještě něco pod zub, udělejte si přestávku na 15 až 20 minut a potom znovu přehodnoťte hladinu hladu. Najděte si aktivitu, která vám pomůže rozptýlit vás od myšlenek na jídlo.

Kolik kalorií na nás číhá na podzim? Proč si dopřát dýni i lečo a jak nepřibrat z burčáku či lokše

0


Víte, kolik kalorií obsahuje husacinka, lokše, a k tomu dobrý burčák? Podzimní pochoutky jsou nástrahou pro naše hubnutí. Do jaké míry až vám dnes přiblíží odbornice.

Už je to tady. Pomalu se začala sezóna husích hodů a jídel z podzimní zeleniny. V nabídce jsou kachny, lokše, játra, smetanové hokaido polévky či lečo. Dobroty, které si většinou dopřejete jen na podzim.

Co ale na takovou stravu řekne náš žaludek, i když je to jen jednou za rok?
Podzimní dobroty, ze kterých se vám sbíhají sliny už jen při pomyšlení na ně, jsou sice chutné a těšíte se na ně celý rok, ale pokud to s nimi přeženete, vaše trávení ani linie se vám nepoděkují. Podzimní hody nejsou totiž právě dietním pohoštěním.

Na Slovensku je v tomto období v restauracích populární pořádat husí hody. Velmi oblíbené je podávat husa s červeným zelím a s knedlíkem nebo lokšemi.


Jako předkrm si vychutnáváme lokše plněné játry. Samozřejmě nesmí chybět něco tvrdé na pretrávenie a dobré červené víno.

Je to doslova výbuch kalorií
„Husa i kachna obsahují více tuku než kuřecí či krůtí maso. Proto mají až jednou tolik energie, průměrně od 1200 – 1500kJ na 100 gramů, „řekla ředitelka Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment ® Katarína Skybová, která vám na Diva.sk pravidelně radí o hubnutí.

Podle jejích slov si ale husího či kachního zdraví lidé mohou příležitostně bez problémů vychutnat. Pozor by si měli dát lidé s onemocněním žaludku, jater a žlučníku, kardiaky a lidé trpící obezitou.

Šetřete kalorie
Pokud navzdory všemu nevíte husím hodem odolat, a přece jen si na ně chcete pochutnat, dokážete jejich díky jednoduché fintě přežít bez těžkého žaludku a bez kil navíc.

„Chcete-li ušetřit kalorie, odstraňte z masa kůži a kombinujte ho jen s čerstvou zeleninou nebo dušeným zelím. Lokše či pečeni raději vynechte.

Pozor i na alkohol. Pokud se snažíte zhubnout, dopřejte si jen deci bílého vína, „poradila odbornice na zdravé stravování.

Sezóna burčáku
Po sklizni hroznů již vinaři nabízejí letošní chutné burčáky a mošty. Tyto nápoje však vůbec nepřejí vaší štíhlé postavě. Je to další podzimní kalorická bomba.

„Jakýkoliv alkohol je inhibitorem hubnutí. To platí io sladkém burčáku, který obsahuje do 6% alkoholu, má vyšší obsah přírodních cukrů a kvasinek s komplexem vitamínů B.

Energetická hodnota burčáku a moštu se průměrně pohybuje od 230 do 300 kJ na 100 ml, což je srovnatelné s bílým vínem, „poznamenala.

Zaměřené na ruce a ramena: 7 tipů jak zhubnout z ramen

0
  1. Bez činek to nepůjde
    Určitě nebudete protestovat proti tvrzení, že vás při pohledu na činky přechází chuť cvičit. Naše tělo je prostě stavěné jinak než mužské a spíše preferujeme aerobní cviky a zábavu jako při zumbě či pilates.

No při ramenou nesmíte zapomínat na činky. Zvedání posiluje svaly a díky tomu se zbavíte i tuku. Použijte jeden optický trik. Namísto činek zvedejte láhve s vodou. Bude to pro vás změna a budou se vám zvedat snadněji, i když budou mít stejnou váhu.

  1. Zvyšte příjem bílkovin
    Svaly potřebují bílkoviny. Nestačí je pouze posilovat činkami, musíte jim dodat i potřebné živiny. Pokud se chcete zbavit tuku na ramenou, tak to nejrychleji půjde právě díky této kombinaci. Ty se nenacházejí pouze v mase. Nezapomínejte ani na další důležité zdroje jako vejce, zakysané mléčné výrobky a sýry.
  1. Boční plank
    Kliky nejsou pro každého. Mnoho žen je nemá rádo, protože zejména v začátcích je na ramena velká zátěž. Velmi rychle je pak odradí svalovku a také to, že mají slabou výkonnost a myslí si, že pak není cvičení dostačující.

Vymyslete jiný, stejně náročný, ale zajímavější cvik. Vyzkoušejte postupně na obě strany boční plank, při kterém se opíráte o předloktí nebo se zapřete do země jednou dlaní. Takto zpevňujete celé tělo a postupně můžete přidávat stále více sekund.

  1. Rychlé posílení během dne
    Když nemáte čas na cvičení, tak vyzkoušejte rychlé posílení během dne, které budete dělat mezi jiné činnosti. Využijete na to různé předměty v práci nebo v domácnosti. Vždy se zapřete do dlaní, nohy dáte co nejdále od plochy, které se držíte a potom napodobujte kliky.

Důležité je, abyste měli správně rozloženou váhu a cítili tlak na ramena. Vyzkoušejte například kuchyňskou linku, stůl, zábradlí nebo jiné podobné pomůcky. Stačí udělat deset opakování a pak když si vzpomenete, uděláte je znovu na jiném místě.

  1. Kardio se zapojením rukou
    Pokud vám vyhovuje kardio cvičení, tak ho upřednostněte. No nezapomínejte při něm i na ruce. Mnohé sestavy se soustředí na nohy, zadek nebo břicho. Přidejte si k tomu vždy i takové úkony, které posílí vaše ramena. Rychlejší spálíte tuk a budete díky tomu i pevnější.

  1. Posilování s kabelkou
    Klíčem k dobré postavě je pravidelné cvičení. Právě s tím máme kvůli velké vytíženosti problém. Proto byste měli alespoň po kouscích využívat různé momenty na posilování svalů.

Naše kabelky jsou pověstné tím, že mají velkou váhu. Klidně by mohly konkurovat i těžkým činkám. Tak když čekáte někde na výtah nebo jste sama na zastávce, zvedejte je jako činky a posilujte si tak ramena.

  1. Vytrvalost
    Vyzkoušejte cviky na vytrvalost. Při nich nejlépe posílíte celé ruky a nejlépe vidíte progres. Nedejte se odradit, že ze začátku vydržíte držet před sebou činky jen pár vteřin. Časem se to bude vylepšovat a právě tehdy si můžete být jisté, že svaly už převažují nad tukem a ramena jsou menší a vyrýsovanější.

Trápí vás tuk na stehnech? Zkuste tyto tipy:

Vydejte se po stopách kvalitní kávy

0


Nabídka kaváren je v současnosti plná rozmanitých káv z celého světa. Jak však zjistit, že ve své šálku najdete opravdu dobře připravený nápoj z kvalitních kávových zrn?

V okamžiku, kdy vstupujete do kavárny, získáváte první dojem. Je to designem interiéru, dobře oblečeným a usměvavý personálem nebo vůní, která se rozléhá prostorem? Všechny tyto věci určitě rozhodují o tom, zda se na místě budete cítit příjemně. Jak však odhalíte esenci pravé kvality ve své šálku? Káva a její objevování může být zážitek.

Použití pákového kávovaru si žádá zručnost a preciznost, protože před přípravou kávy je třeba nastavit si nebo zkontrolovat množství faktorů, jako jsou objem vody, množství kávy, teplota, čas a tlak, při kterých proběhne extrakce. Zároveň je třeba věnovat pozornost mletí kávy.

Kvalita na pohled
Nejprve si všimněte vzhled kávy. Jaká je pěna, tzv. crema na povrchu? Je hrubá, hustá a souvislá nebo rychle zmizí? Arabica má tenčí, ale pružnější cremu, která se po odpití znovu uzavře na hladině, dokud pěna robusty je obecně řidší, ale vyšší a méně odolná.

Nyní následuje ten nejdůležitější a nejvíc vzrušující okamžik – naplno se ponořte do aroma a samotné chuti kávy. Sledujte jednotlivé odstíny vůně a celou paletu chutí. Nacházíte nakyslé, nahořklé nebo spíše sladké tóny? Je chuť jemná nebo intenzivní? Pokud jste si objednali cappuccino nebo jiný druh mléčné kávy, můžete posoudit mléčnou pěnu. Měla by být krémová, kompaktní, bez viditelných bublinek a opravdu trvanlivá. Taková, že vám z ní doslova zůstanou mléčné vousy.


Takovou příležitost k degustaci vám nabízejí nové kavárny Shell Café, které najdete na svých cestách po Slovensku. Na vybraných stanicích Shell vám připraví kávu na pákových strojích. Ty využívá vyškolený personál, aby se dosáhlo výjimečná chuť čerstvě namleté ​​kávy. Všechny kávovary jsou důkladně čištěny, protože nečistota stroje se okamžitě projeví na chuti a kvalitě kávy. Novou kávu Shell Café s širokou nabídkou různých typů kávy od klasického espressa po ochucené latté však najdete na každé čerpací stanici Shell na Slovensku. Naučte se s námi rozeznávat kvalitní kávu nejen podle chuti.

Kroky k dokonalé chuti
Každá ze dvou speciálně namíchaných káv Shell Café nabízí jiný zážitek. 100% Arabica dosahuje intenzivní karamelovou chuť díky tmavému pražení a Espresso směs s čokoládovou chutí se zase rodí prostřednictvím středního pražení. Stupeň pražení ovlivňuje nejen specifičnost chutí, ale i obsah kofeinu v šálku – čím déle se káva praží, tím méně ho obsahuje. Takže středně pražené Espresso s obsahem robusty se hodí spíše jako dopolední povzbuzení a intenzivně pražená 100% Arabica vás zase vyladí do odpolední pohody a přiměřené aktivity. Oba druhy kávy Shell Café jsou pražené ve špičkové holandské pražírně Pelican Rouge.

poctivý původ
Kávy Shell Café mají navíc certifikát Rainforest Alliance, protože na výslednou chuť kávy mají kromě pražení vliv výběr a mletí zrn. Označení znamená, že káva Shell vznikla způsobem šetrným k životnímu prostředí a lidem, kteří v něm žijí a pracují. To vylučuje neetické postupy při pěstování a zpracovávání kávy včetně použití chemikálií.

Nejnovější články